top of page

Water & Brood

//EENZAAMHEID & TABOE
‘Water & Brood’ is een pilotproject over de relatie tussen eenzaamheid en taboe onder achterblijvende familieleden en partners van gedetineerden. Door samen brood te maken, bakken en eten gaan we met elkaar in gesprek en proberen we nieuwe manieren te ontdekken om naar eenzaamheid te kijken en ermee om te gaan.

//PROBLEEM?

Met dit project willen we dieper ingaan op de vraag of eenzaamheid echt een probleem is, of dat het vooral voortkomt uit de taboes die ermee gepaard gaan. Hoe beïnvloedt het stigma rondom detentie gevoelens van eenzaamheid bij de achterblijvers, zoals partners, kinderen, broers, zussen en ouders van gedetineerden?


Eenzaamheid is iets wat we allemaal kennen, een gevoel dat iedereen op een bepaald moment kan overvallen. Het komt in verschillende vormen en situaties voor en gaat vaak gepaard met schaamte, verdriet en soms ontkenning.


Water & Brood richt zich op een specifieke groep die vaak met zowel eenzaamheid als sociale stigma’s te maken heeft: de achterblijvers van gedetineerden. Partner, kind, ouder, broer, zus. Deze groep bevindt zich in een unieke situatie met niet alleen praktische gevolgen, maar ook sociale gevolgen: isolatie en stigmatisering spelen vaak een rol.


Eenzaamheid.

Een probleem?

of een taboe

OF...?


Wat als het stigma op zichzelf een bron van eenzaamheid is? Met dit artistieke onderzoek willen we niet alleen eenzaamheid beter begrijpen, maar ook de dynamiek tussen sociale taboes en ervaren eenzaamheid. Door deze vraag samen met ‘achterblijvers’ te onderzoeken, hopen we nieuwe inzichten te krijgen die kunnen bijdragen aan nieuwe manieren van omgaan met eenzaamheid, niet alleen voor achterblijvers van gedetineerden, maar voor iedereen die met vergelijkbare gevoelens worstelt.


//INPUT VIA ‘BROODSTOVEN’ & WORKSHOPS

Gezamenlijk deeg bereiden, brood maken, bakken en eten als middel om in gesprek te komen met achterblijvers over hun ideeën, ervaringen en kijk op het thema. Aansluitend artistieke workshops waarin dit wordt omgezet in woord, beeld of andere vorm.


//CO-CREATIE

Deelnemers worden gezien als gelijkwaardig en essentieel voor de inhoudelijke opbrengsten van het project, met hen zal daarom op regelmatige basis geëvalueerd worden.


//MAATSCHAPPELIJKE PARTNERS

Samenwerking met maatschappelijke partners wordt gezocht om het project te ondersteunen en de impact ervan te vergroten, we denken aan Reclassering Nederland, Aandacht voor Achterblijvers (Gevangenzorg NL), Humanitas, Expertisecentrum KIND.

wat getallen

onderzoeksmethoden

locaties

betrokken organisaties

impressie

bottom of page