top of page

Kunst en onderzoek / Art Based
Research

Artistiek onderzoek, ook bekend als Art Based Research (ABR), is een onderzoeksbenadering waarbij kunst niet alleen wordt gezien als een eindproduct maar ook als een manier van onderzoek doen.

Subjectieve ervaring als kennisbron

ABR is een methode waarbij kunstenaars hun creatieve en artistieke processen gebruiken als gereedschap om kennis en inzichten te verkrijgen. Het wijkt af van meer traditionele vormen van onderzoek door de nadruk te leggen op persoonlijke en subjectieve ervaringen als legitieme bronnen van kennis.

 

Bij ABR gebruiken kunstenaars hun artistieke proces als onderzoeksmiddel om maatschappelijke, emotionele of existentiële thema's te verkennen, vragen te formuleren en antwoorden te zoeken. Dit type onderzoek is minder gericht op het vinden van universele waarheden en meer op het uitdrukken van persoonlijke of culturele perspectieven, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en meer begrip.

Hoe het werkt

Het proces begint meestal met een persoonlijke vraag of een maatschappelijk thema dat ik wil verkennen. Via mijn maakproces en het uiteindelijke kunstwerk onderzoek ik deze thema's op een manier die zowel artistiek als onderzoekend is. Dit betekent dat elke creatie niet alleen als kunstwerk gezien kan worden, maar ook als een onderzoeksoutput dat inzicht biedt in het gekozen onderwerp.​ Dit kan variëren van een illustratie, artistieke publicatie, installatie tot digitale media of interventie (sociaal-artistieke activiteit). 

Voordelen

ABR biedt unieke inzichten die vaak buiten het bereik van traditionele wetenschappelijke methoden vallen. Door de integratie van emotionele en subjectieve ervaringen biedt het een rijkere, meer gelaagde kijk op zaken. Dit manier van onderzoek moedigt reflectie aan, bevordert empathie en kan nieuwe perspectieven op bekende vraagstukken opleveren, waarmee het een essentieel bijdrage kan leveren aan discussies over maatschappelijke en culturele thema’s.

• aanmoedigen van  reflectie

• bevorderen van empathie

• nieuwe perspectieven op bekende vraagstukken

bottom of page